Med Dr. Lindbergs brød kan du lage en fristende og næringsrik matpakke som gir energi som varer. Visste du at du kan lage like gode, men sunnere kaker, desserter og syltetøy med fruktose? Vi gir deg noen forslag:

Avokado med Hamburgerrygg og tomat
3 skiver Hamburgerrygg
¼ avokado
¼ tomat
litt salt og pepper

Karbonadesmørbrød med løk
1 stekt karbonade
1 – 2 ss stekt løk
½ ss sennep
2 – 4 skiver syltet agurk

Laks og eggerøre
50 g røkelaks
2 ss eggerøre
¼ tomat

Sardiner med rødbeter
3 – 4 sardiner
2 skiver syltede rødbeter

Skinkesmørbrød
3 skiver kokt skinke
1 skive rød paprika
½ ss sennep
litt grønn salat

Oppskrifter med fruktose

Jordbærsyltetøy:
500 g jordbær (friske eller frosne)
Saft av ½ sitron
2 ss fruktose

Rens og del jordbærene. Kok dem møre med sitronsaft, ca. 5 minutter. Kok dem kortere om du ønsker biter i syltetøyet. Rør inn fruktose og gi syltetøyet et nytt oppkok. Skum av og fyll syltetøyet på kokende små, varme glass som skrus tett til med det samme. Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig. Eventuelt kan det fylles i små kartonger og fryses. Andre bløte bær som bringebær og multer kan syltes på samme måte. Du kan eventuelt bruke mer fruktose hvis du ønsker en søtere smak. Syltepulver kan også brukes (etter anvisning på posen) for fastere konsistens.

Eplekake med vaniljekrem:
Bunn:
250 g nøtter/mandler
5 egg
100 g fruktose
1 ts bakepulver

Topping:
3 grønne epler
50 g fruktose
Saften av ½ appelsin

Kjør nøttene/mandlene og bakepulver i en food prosessor til en fin masse. Pisk eggene med fruktose til eggedosis. Bland nøttemassen forsiktig med eggedosisen. Hell det hele i en smurt springform. Ovnen forvarmes til 180 grader C og kaken stekes i ca. 15 min. Mens kaken stekes: Skrell og skjær eplene i båter. Brun fruktosen i en kjele og vend båtene i dette. Tilsett gjerne saften av ½ appelsin. Legg fruktene på kakebunnen og stek i ca. 15 min. til.

Vaniljekrem:
6 eggeplommer
100 g fruktose
½ l avsilt yoghurt
1 vaniljestang

Eggeplommene, fruktose og innholdet av vaniljestangen piskes til stiv krem over vannbad. Kremen piskes kald. Avsilt yoghurt vendes forsiktig inn. Kremen kan serveres med en gang, men blir litt tykkere hvis den får hvile litt i kjøleskapet.

 BRØDOPPSKRIFTER:

Brød uten gjær og melk
Ingredienser
:
5 dl fint mel
5 dl grovt mel
3 ss linfrø
3 ss solsikkefrø
4 ss sesamfrø
4 ss knust bokhvete
3 ss bakepulver
1 ts salt
7 – 8 dl lunkent vann

Dette gjør du:Rør alt sammen til en fin deig. Del i 2 like store deler og form som brød. Legges i godt smurte former (2 liters). Stekes ved 200 grader C i ca. 30 minutter. Det kan brukes glutenfri melblanding her.

Flerkornbrød uten gjær
Ingredienser
:
5 – 6 dl sammalt hvete
2 – 3 dl fin sammalt hvete
1 – 2 dl byggmel
5 ss rismel
2 ts salt
1 ss bakepulver
5 ss solsikkefrø
5 ss sesamfrø
5 ss linfrø
100 g margarin
2 – 3 egg
vann eller soyamelk

Dette gjør du:Bland det tørre samen og ha i margarinen skåret i terninger. Kjør det hele i en food prosessor til margarinen er smuldret jevnt i melblandingen. Ha blandingen i en større bolle og tilsett: 2 – 3 egg sammen med vann eller soyamelk til det blir en løs deig. Ha deigen på en smurt bakeplate og trykk den utover med melete hender til den blir knapt 1 ½ cm tykk. Prikk med gaffel og skjær deigen i ruter før den stekes i ovn på rundt 200 grader C i 20 – 25 minutter.


Brødoppskrift med spelt:  (fra Inger Simonsen)
Ingredienser
500 g fin spelt (Helios)
200 g sammalt spelt (Helios)
100 g klemt spelt (Helios)
200 g byggmel
2 toppede ss sesamfrø eller
solsikkefrø eller havregryn
2 ts natron (hevemiddel)
2 ss olivenolje
2 ts havsalt
¾ liter godt varmt vann (hvis du bruker havregryn må du øke mengden til nesten 1 liter).

Dette gjør du:Bland alt det tørre først. Tilsett deretter væske og olje. Rør det hele til en tykk grøt. Helles i 2 små godt smurte brødformer og stekes nederst i ovnen 1 time på 225 grader C. Hvis du dobler mengden kan du evt. få 3 normalt store brød.


Esekiel brød:

Esekiel 4:9 «Nå skal du ta hvete, bygg, bønner og linser, hirse og spelt, legge det opp i et trau og bake brød av det. Så mange dager som du ligger på siden, i trekundreognitti dager, skal du spise det.»

Esekiel betyr «Gud styrker». I år 613 f.Kr. får Esekiel oppdrag av Gud om å være profet i Jerusalem. Forut for Nebudkanesars beleiring og ødeleggelse av Jerusalem i år 607 f.Kr. får Esekiel befaling av vår skaper at han skal utføre et soningsoffer. Han får oppskriften på et brød som han skal bake, og han får beskjed om at hann kun skal leve av dette brødet og vann i hele 390 dager. Med andre ord kan man trekke den konklusjonen at dette brødet inneholdt alt kroppen trengte i perfekt balanse på den tiden Esekiel levde, da det var minimalt med forurensning.

Her følger oppskriften:

70 gr. hel hvete (kan byttes med spelt/dinkel)
70 gr hel bygg (kan byttes med spelt/dinkel)
70 gr hel spelt/dinkel
140 gr hvite bønner
140 gr grønne linser
140 gr hirse (evt. hirseflak)
Alt selvfølgelig biodynamisk dyrket fra Helios.

Alt utenom hirsen legges i bløt i 10 – 12 timer. Vannet slås av. Skylles godt. Alt helles over i en langpanne, eller lag en treramme på ca. 20 x 30 cm. Kjøp fluenetting som er litt større. Stift nettingen på yttersidene og du har en rimelig og god spirekasse. Skyll godt 2 – 3 ganger om dagen i 2 – 3 dager. På grunn av spiringen blir brødet mer lettfordøyelig fordi aminosyrene spaltes i spireprosessen. Dessuten forhøyes også næringsinnholdet. For å få bort saponinene, et såpelignende stoff, legges hirsen i kokende vann, og skylles deretter med kaldt vann. Dette gjøres ikke dersom du bruker hirseflak. Deretter tar du alt i en food prosessor (også hirsen) sammen med 3 dl vann, helst renset, eller Imsdal kildevann. Hvis food prosessoren din er liten, må du dele det opp i 2 omganger. Kjøres til alt er malt opp, ca. 3 – 5 minutter. Ta massen opp i en store bolle og bland deretter i:

ca. 5 gr gjær (ikke tørrgjær) Løses opp i litt vann.
ca. 2 – 2 1/2 spiseskje havsalt eller mineralsalt
ca. 7 dl vann
ca. 2 kg siktet/sammalt hvete. Eller 1 kg siktet/sammalt spelt og 1 kg siktet/sammalt hvete. Du kan også bruke bare spelt. Dette er det sunneste alternativet. (Bland ikke i alt. Hold av ca. 1/4 til utbakingen). Alt eltes godt. Settes til heving i ca. 8 timer. Det er lurt å sette deigen rett før du går til sengs om kvelden, og baker det ut om morgenen når du står opp. Deigen eltes godt og fordeles i på forhånd smurte former (smurt med smør eller olje). Etterheves ca. 1 – 2 timer. Settes i kald ovn og stekes på nederste rille ca. 170 – 180 grader i ca. 1 – 1 1/2 time. Avhenger av hvor store former du har. Prøv deg fram.

Nå har du bakt det mest næringsrike brødet som finnes på denne jord. Korn alene er et ufullstendig protein som mangler en del av de essensielle aminosyrene. Det samme gjelder for bønner og linser. Men disse råvarene komplimenterer hverandre og danner tilsammen et fullverdig proteinbasis.

Med andre ord: Den perfekte turproviant og sikringskost!

LYKKE TIL!



Helsebrød i bakemaskin:
Ingredienser:
3,75 dl vann
2 ss hvetemel
1 ts sukker
1 ts salt
1 ss honning
1 ss melasse eller mørk sirup
3,2 dl fint mel
3,2 dl helkornmel
2 ss soyagryn
1 ss canolafrø
1 ss valmuefrø
1 ss valmuefrø
2 ss gresskarkjerner
2 ss solsikkefrø
½ ts karvefrø
2 ts tørrgjær

Dette gjør du:Følg maskinens vanlige innstillinger. Det er ikke sagt noe om meltypen, men flere typer må kunne gå an. Det er heller ikke så nøye med frøene. Man tager hva man haver!

Dr. Lindbergs 8-kornbrød
Ingredienser
:
2 ts tørrgjær
7 dl lunkent vann
2 ss olivenolje eller rapsolje
1 ss fruktose
5 dl sammalt hvete, grov eller sammalt spelt
0,8 dl byggmel
0,8 dl spelt
0,8 dl bokhvetemel
0,8 dl sammalt rug, fin
0,8 dl havregryn
0,8 dl sesamfrø
½ dl fint durumhvetemel
0,8 – 1 dl glutenmel
2 ts johannesbrødkjernemel
2 ts natriumredusert salt

Dette gjør du:Ha gjær, olje og fruktose i det lunkne vannet. Bland i resten av ingrediensene og elt deigen i kjøkkenmaskin til den er passe fast og elastisk. Sett deigen til heving på et lunt sted til den er hevet til dobbel størrelse.

Elt deigen igjen og form den til brød eller rundstykker. Dekk med et klede og etterhev i 30 – 40 minutter.

Sett brødet i ovnen på nederste rille og stek ved 180 grader i ca. 40 min. (15 – 20 min. for rundstykker). Avkjøles på rist.

Sesamfrø kan erstattes med hakkede valnøtter, mandler eller hasselnøtter.

Spelt er en urhvetetype som du får kjøpt i helsekostforretninger.
BON APPETIT!

Grovbrød (4 stk.):
Ingredienser:
1 ½ liter skummet melk
50 g gjær
1 ss mørk sirup
1 kg grov sammalt hvete
1 kg grov sammalt rug
2 ss salt
ca. ¾ dl hvetekli
ca. ¾ dl hvetekim
litt hvetemel for å få riktig konsistens

Dette gjør du:Dette er et skikkelig grovt brød som kun er tilsatt grovt mel.

Rør gjæren ut i fingervarm melk og tilsett sirup. Bland salt i melet. Bland alle ingrediensene til en passe deig som akkurat slipper bollen. Arbeid deigen godt, helst i maskin 5 – 10 minutter. Dryss litt mel over, dekk med plastfolie og sett til heving på et lunt sted ca. 2 timer.

Elt deigen godt igjen. Del den i fire og trill jevnt. Legg i smurte brødformer og sett til heving igjen med håndkle over. Prikk brødene og stek dem ca. 1 time ved 200 grader C på nederste rille i ovnen. Avkjøl på rist med klede over.

Speltbrød i bakemaskin:
Ingredienser:
2 ss smør
2,7 dl vann
1 ts salt
2,4 dl speltmel
4,8 dl brødmel
3 ss sukker
1 ts aktiv tørrgjær

Dette gjør du:
Bruk standard brødinnstilling med lys skorpe.

Rismelkjeks (melk, egg og glutenfri):
Ingredienser:
2 ½ dl rismel
1 ¼ dl olivenolje
4 ss honning
¼ ts ren vaniljeekstrakt
1 egg replacer

Dette gjør du:Bland alt godt sammen. La det stå kjølig over natten. Eltes ut til små boller som presses flate med et glass. Stekes i 12 minutter ved 175 grader C. Blir ca. 20 – 25 stk. Glutenfritt, melkefritt og eggfritt.

Rispannekaker:
Ingredienser:
2 ½ dl rismel
1 egg replacer
1 ½ ts bakepulver
¼ ts havsalt
2 ½ dl rismelk
2 ss olje

Dette gjør du:Bland alt og la det svelle et par minutter, evt. ha i mer rismelk. Stekes i olje og serveres med jordbær- eller lønnesirup.


Hasselnøttkake med epler:
Ingredienser:
150 g sammalt hvetemel
50 g malte hasselnøtter
50 g siktet melis
150 g usaltet smør eller margarin
hvetemel til kjevling
3 syrlige epler
1 ts sitronsaft
1 – 2 ss sukker
1 ss finhakket frisk mynte eller
1 ts tørket mynte
2 ½ dl kremfløte eller
creme fraiche
noen dråper vaniljeessens
mynteblader og hele hasselnøtter til pynt

Dette gjør du:Smuldre mel, hasselnøtter, melis og smør i en bolle. Bruk evt. matmølle, men ikke bearbeid blandingen for mye slik at den blir seig. Elt sammen deigen og bruk evt. litt isvann om nødvendig. Kna deigen forsiktig og pakk den inn i matpapir og la den ligge i kjøleskapet ca. 30 minutter.

Varm ovnen til 160 grader C. Del deigen i 2 og kjevle ut 2 sirkler, ca. 18 cm i diameter. Legg dem på bakepapir og stek i ca. 40 minutter eller til bunnene er sprø. Blir de for brune, flytter du dem lenger ned i ovnen. Avkjøl.

Skrell eplene og fjern kjernehus og del eplene i biter. Ha eplebitene i en kjele med sitronsaften. La eplene koke 2 – 3 minutter til de begynner å bli myke. Smak til med sukker. Mos eplene forsiktig med mynte og avkjøl.

Pisk fløten eller creme fraiche sammen med vaniljeessensen. Legg en kakebunn på et kakefat. Fordel halvparten av eplemosen og deretter kremblandingen over. Legg den andre bunnen oppå og fordel resten av mosen og kremen over i et pent mønster. Pynt med myntebladet og noen hele hasselnøtter og server omgående.


Smoothies

Jordbær og pæredrøm:
½ kurv jordbær
2 modne pærer
6 – 8 isbiter
ca. 3 dl Farris
Miks frukt og isbiter først og bland ut med Farris til ønsket konsistens.

Søt og rund i smaken.

Eple og banan:Banan, eple, isbiter og lime.

Putt eplebåtene, banan og isbiter i mikseren. Ha i noen dråper med lime mot slutten. (lime gjør at eple og banan ikke blir mørke i fruktkjøttet.)

Sunn sødme:
2 dl bjørnebær
2 dl rips
2 dl blåbær
2 stk. lime
1 ss fruktose (sukker)
5 dl Biola yoghurt naturell

Legg de friske bærene I fryseren en time før tilberedning. Hold av noen fine bjørnebær og rips til pynt. Kjør alle bærene i blenderen og tilsett fruktose og en ½ presset lime. Tilsett halvparten av yoghurten.

Helles lagvis i glass – ren yoghurt og bærmos. Pynt med friske bær.


Anapina:
½ stk. frisk ananas i små biter
10 blad frisk mynte.
2 dl kokosmelk
2 ½ dl ananasjuice

Lag gjerne isbiter av ananasjuicen eller bruk juicen som den er.

Smoothies med solbær:
2 – 300 g frosne solbær
1 banan
2 dl yoghurt naturell
ca.2 dl juice

Alt has i hurtigmikser ca. 30 sekunder. Frisk og god!

Grønn glede:
2 stk. kiwi
½ galiamelon
2 dl fruktyoghurt med melon
2 ½ dl eplejuice

Lag gjerne isbiter av eplejuicen 6 – 8 stk., eller bruk juicen som den er. Kiwien bør ikke kjøres for lenge i mikseren slik at steinene blir slått i stykker og da vil smake som pepper!!

Mango surprise:
1 stk. mango – skrelt og skåret i biter
1 båt gul vannmelon skåret i biter
1 ts. Revet frisk ingefær (kan sløyfes)
10 stk. isbiter

Bland alt i mikser og server straks.

Appelsinfersken:
1 stk. banan
1 stk. fersken
1 stk. skrelt appelsin
10 friske blader av sitronmelisse
2 dl fruktyoghurt
2 dl appelsinjuice

Skrell banan og appelsin og skjær all frukten i biter. Kjør i hurtighakker eller i blender og server umiddelbart.


Eplebanan: (2 personer)
1 banan
1 eple
6 – 10 isbiter (hvis mikseren knuser is)
1 lime (skal kun klemme ut noen dråper)
4 ss UDO’s Choise (ca. 30 ml).
2 eggeplommer/proteinpulver
De 2 sistnevnte ingrediensene kan sløyfes.

Putt eplebåter, banan og isbiter i mikser. Ha i noen dråper lime mot slutten for å bevare fruktkjøttet frisk i fargen.

Blåbær Blizz: (2 personer)
4 dl kaldt vann
2 dl blåbær
1 banan
2 eggeplommer/proteinpulver
4 ss Udo’s Choice (ca. 30 ml)
4 ss Cocosa extra Virgin
evt. 10 – 15 mandler (uten skall)

Alt gis en omgang i mikseren.

Skogens konge: (2 personer)
2 dl frossen skogsbærblanding
(tyttebær, blåbær, bjørnebær, bringebær)
5 dl vann
1 banan
1 eple
1 appelsin
2 eggeplommer/proteinpulver
4 ss Udo’s Choice
4 ss Cocosa extra Virgin

Hold av noen fine bjørnebær til pynt. Kjør frukten og oljene i blenderen i 20 sekunder. Tilsett de frosne bærene og kjør blenderen i 10 sekunder til. Pynt med friske bær. Nytes frisk og god.

Helserugbrød
2 dl grahamsmel (eller sammalt hvete/spelt)
3 dl siktet rug
1 dl store havregryn
1 1/2 dl hvetekli eller havregryn
1 2/3 dl grovt rugmel
1 1/2 dl klemte rugkjerner (kjøpes i helsekostbutikk)
1 dl sesamfrø
1 1/2 dl linfrø
5 dl hvetemel (eller spelt)
2 små ts salt
5 ts natron
1/2 – 1 dl sirup ( eller maltekstrakt)
1 l kefir/kulturmelk

Alt det tørre blandes sammen. Rør natron i melken og ha det opp i det tørre. Alt blandes sammen (konsistensen blir som havregrøt). Tøm deigen opp i 2 former og stek brødene nederst i ovnen i 1 3/4 time ved 175 grader. Avkjøles på rist.


For mer info, bruk «Avansert søk».